Gavin Wood - Chief Architect

Polkadot, Kusama, Parity Tech, Web3 Foundation ve Ethereum’un kurucusu olan Gavin Wood, artık Parity Tech’in CEO'su olarak devam etmeyeceğini ve bunun yerine Chief Architect (Baş Mimar) olarak görevine devam edeceğini belirten bir açıklama paylaştı.

Bunun Polkadot’a yansıması?
Polkadot sadece merkezi olmayan bir ağdır, bir ekosistemdir. Bir Şirket değildir. Dolayısıyla da bir CEO’su yoktur. O yüzden bazı haber kaynaklarının sunduğu gibi Polkadot tarafında bir şey değişmedi.

Bu haber daha çok, Gavin Wood’un daha eşzamansız ve özgürce proje üretip, geliştireceği anlamına geliyor.


Her nasılsa bu açıklama beni Balaji Srinivasan’in , bir gün siyasi özerklik haline gelebilecek belirli bir vizyon üzerinde üzerinde anlaşmaya varılmış bir lider tarafından yönlendirilen bir sosyal ağ olarak tanımladığı Network State kitabına geri getirdi.

Kitapta mevcut “Ulus Devletlerden”, “Ağ Devletlerine” nasıl ulaşılacağı sürecini açıklıyor.

Aynı Startup projelerde olduğu gibi, merkeziyetsiz bir gelecekte, bu tür yapılar için kilit faktörlerden biri olarak, “Tanınmış ve kabul görmüş bir kurucu”ya özellikle baslangıç dönemlerinde ihtiyaç duyulduğunu iddia ediyor.

Argüman olarak da bu liderlerin projeyi sıfırdan inşa etmekle ilgili meşruiyetinin kabullüğünü öne sürüyor.

Bu meşruiyetin kabullüğünün sebebini de, diğer otorite biçimlerinden farklı olarak, bu kurucuların yetkilerini, yarattıkları projelerin, bir parçası olmayı özgürce seçen insanlardan alıyor olmaları olduğunu söylüyor.


Balaji’nin nereye ve neye işaret ettiğini anlıyorum ama bir kurucuya uzun süreli bağımlılığın nihai sağlam bir sistem sağlayabileceği konusunda hemfikir olduğumu söyleyemem.

Bitcoin'in sağlamlığının sebebi, aynı zamanda kurucusundan bağımsız olmasından geliyor. (Bitcoin maksimalist arkadaşlara küçük bir saygıyla)

Birisi Bitcoin dediğinde, kurucusundan ziyade sadece ne olduğunu, vizyonunu, ideolojisini ve potansiyelini görüyoruz.

Önümüzdeki yeni dönem, Polkadot'un Gov2 (yeni yönetim modeli) ile birlikte geçeceği başka bir test olabilir.

Polkadot'ta CEO diye bir şey olmamasına rağmen, yatırımcılar ve geliştiriciler için ayrım daha net olacaktır.

Bu arada, Gavin'in bu ekosisteme her zamankinden daha fazla katkıda bulunacağına da şüphem yok.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsun?

Balaji’nin Network State- Ağ Devletlerini okuyan ve bu konudaki görüşlerini yazabilecek olan var mı?

0
GokuPost author

Coming from a background of Computer Science and Cinematography, I've found my niche in this space, blending technical know-how with storytelling.

Much as films tell stories, blockchains craft their own narratives, complete with innovation, culture, believers and emotions.

In this space, I connect the dots, bridging the gap between technology and story, making it relatable for everyone.

As a filmmaker in real life with a background in computer science, here I am, primarily conducting research in this wild wild space.

Often agnostic in my interests and inquiries, I regularly delve into cross-research, exploring both past and future narratives, trends, and developments in the broader blockchain space.

And in this particular space, I try to connect the dots, bridging the gap between technology and story, making it relatable and digestable for all.

0 comments

As a filmmaker in real life with a background in computer science, here I am, primarily conducting research in this... Show More